1. Registracija tvrtke

Prije početka rada u aplikaciji potrebno je registrirati tvrtku kao preduvjet za fiskaliziranje računa.

Uspješna registracija zahtjeva nekoliko koraka:

1.1. Postavke -> Moja tvrtka:

  1. popunite sve podatke o tvrtki (ti se podaci ispisuju na računu, osim ako ne učitate sliku zaglavlja, tada će se ispisivati slika zaglavlja)
  2. popunjavanje podataka o tvrtci
  3. aktivno okruženje – odaberite 'produkcija'
  4. učitajte certifikat (spremite ga lokalno na računalo, odaberite datoteku i upišite pripadajuću lozinku)
  5. učitavanje certifikata
  6. zapišite podatke (gumb u gornjem desnom kutu)
  7. zapisivanje podataka o tvrtci

1.2. Postavke -> Poslovnice

Unesite podatke o poslovnici i registrirajte poslovnicu ili poslovnice.

ispunjavanje detalja poslovnica

1.3. Postavke -> Blagajne

Unesite blagajne koje koristite u pojedinoj poslovnici. U polje 'početni broj računa' unesite broj koji će dobiti prvi račun izrađen u ovoj aplikaciji. Nakon unosa kliknite na 'zapiši'.

unos blagajni pojedinih poslovnica

1.4. Postavke -> Moji podaci

Unesite podatke o operateru koji će izdavati račune (možete odabrati hoće li se na računu ispisivati ime i prezime ili šifra djelatnika koji izdaje račune). Ukoliko želite promijeniti lozinku to možete napraviti ovdje. Nakon unosa kliknite na 'zapiši'.

podaci izdavatelja računa

2. Izdavanje računa

Prije izdavanja računa potrebno je definirati načine plaćanja i jedinice mjere.To možete definirati u postavkama.

2.1. Postavke -> Načini plaćanja

Unesite sve načine plaćanja koje koristite u poslovanju klikom na zeleni kružić (+). Označite u kvadratić fiskaliziraju li se računi s tim načinom plaćanja i označite u sljedeći kvadratić da je aktivan način plaćanja. Nakon unosa kliknite na 'zapiši'.

odabir načina plaćanja

2.2. Postavke -> Jedinice mjere

Unesite sve jedinice mjere koje koristite klikom na zeleni kružić (+). Označite da su aktivni i na kraju kliknite na 'zapiši'.

unos jedinica mjera

2.3. Unos računa

Unesite podatke o poslovnici, blagajni i načinu plaćanja. Podaci o kupcu nisu obavezni (unosite prema potrebi). Podatke o kupcu možete i spremiti za buduće korištenje.

unos podataka o kupcu

2.4. Unos stavaka na računu

Za dodavanje nove stavke odabirete zeleni gumb (+). U polje za opis unesite naziv proizvoda ili usluge, količinu, jediničnu cijenu ili ukupnu cijenu. Postotak PDV-a možete odabrati.

unos stavaka računa

Postavke -> Usluge i artikli – ovdje možete definirati sve svoje artikle i jedinične cijene te ih na stavkama računa odabrati.

2.5. Napomene na računu

Na svakom računu možete definirati napomene koje će se ispisati prije stavaka:

unos napomena prije stavaka napomene prije stavaka

I napomene koje će se ispisati nakon stavaka:

unos napomena nakon stavaka napomene nakon stavaka

Interna napomena – na dnu unosa računa nalazi se polje za unos internih napomena. To su napomene koje se ne ispisuju na računu i kupcu nisu vidljive.

unos internih napomena

2.6. Broj računa, fiskalizacija i ispis računa

Nakon unosa svih potrebnih podataka na računu, u gornjem lijevom kutu nalazi se gumb 'Broj računa'. Klikom na taj gumb račun će dobiti prvi slijedeći broj u nizu.

unos broja računa

Ukoliko se radi o računu koji podliježe fiskalizaciji (plaćeni gotovinom, kreditnim karticama) potrebno je kliknuti na slijedeći gumb 'Fiskalizacija'. U tom trenutku će se račun registrirati i dobiti JIR i ZKI broj.

fiskaliziranje i registriranje računa

Ako je popunjeno polje e-mail kupca, račun možete potpisati (elektronski) i poslati e-mailom.

2.7. Brisanje i storniranje računa

Prilikom pogrešnog unosa računa, sve dok račun nije fiskaliziran, možete ga obrisati. Međutim, nakon što obrišete račun kojem ste dodijelili broj potrebno je popraviti brojač te na taj način omogućiti da brojevi računa idu po redu.

Brojači se popravljaju na Postavke -> Blagajne – početni broj računa. U to polje unesite slijedeći broj koji račun treba dobiti. Nakon unosa kliknite na 'Zapiši'.

popravljanje brojača računa

Ukoliko ste fiskalizirali račun i ustanovili ste da je pogrešan, račun morate stornirati, jer i storno računa treba dobiti pripadajuće JIR i ZKI broj. Račun stornirate klikom na gumb 'Storniraj' koji se nalazi u gornjem desnom kutu računa. Dobit ćete stornirani račun sa slijedećim brojem po redu i račun će biti automatski fiskaliziran.

storniranje računa

2.8. Komentari

Vaši dojmovi, odnosno pohvale i prigovori su nam važni, stoga slobodno ostavite svoj komentar u vezi rada ove aplikacije. Komentari se svakodnevno pregledavaju i netko od nas će Vas kontaktirati.

unos dojmova i komentiranje aplikacije